Bebekler Ne Zaman Kendi Başına Yemek Yemeye Başlarlar

18-04-2023 11:19
Bebekler Ne Zaman Kendi Başına Yemek Yemeye Başlarlar

BEBEKLER NE ZAMAN KENDİ BAŞINA YEMEK YEMEYE BAŞLARLAR?

Bağımsızlığın ilk adımlarından biri olan kendi başına beslenmek aynı zamanda çocuk gelişiminin önemli dönüm noktalarından biri sayılabilir.

Bebeğiniz ince motor becerilerini geliştirdikçe tahminen ilk başta parmaklarını, daha sonra ise kaşık ve çatalları kullanacak. Peki, bebekler ne zaman kendi başına yemek yemeye başlarlar?

 

Bebekler ne zaman parmaklarını kullanarak bir şeyler yiyebilirler?

Bebekler genellikle 12 aylık olduklarında parmaklarını kullanarak bir şeyler yemeye başlayabilirler. Bu sayede parmaklarını ve ellerini kullanmalarını sağlayan ince motor becerilerini de geliştirebilirler.

Bu dönemde bebeğinize uzanıp alabileceği büyüklükte ve kolayca çiğneyebileceği şekilde yumuşak yiyecekler sunabilirsiniz. Küçük ekmek parçaları, pişmiş ve yumuşak sebzeler ya da olgunlaşmış minik meyve parçaları gibi…

 

Bebekler ne zaman çatal ve kaşık kullanmaya başlayabilirler?

Genellikle 13-15. aylar arasında bebekler kendi kaşığını tutmaya başlayabilir. 18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar.

Çocuğunuz yemek yeme becerilerini geliştirirken onun her zaman yemeğini ağzına ulaştıramayabileceğini de unutmamak lazım. Özellikle 18 ile 24. aylar arasında çoğu çocuk etrafa dökmeden kendi kendine yiyemez. Dolayısıyla yemek zamanı uzayabilir, yemekler masada veya yerde kendini bulabilir. Bu durum genellikle çocuklar 3 yaşına gelene kadar devam etmektedir. Ancak çocuğunuzun kendi başına yemeyi öğrenmesi oldukça önemli olduğundan kendi kendine yemesine izin vermeye çalışın.

Çatal kaşık kullanma konusunda henüz ustalaşan minikler beceremedikleri zaman sinirlenebilir ya da hüsrana uğrayabilir. Bu durumlarda pes etmelerinin önüne geçmek için kendi kendine beslenecekleri zamanlarda fazla yorgun veya aç olmamalarına özen gösterebilirsiniz.

Boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden üzüm, fıstık, patlamış mısır gibi yiyeceklerden uzak durun!

 

Bebekler ne zaman bardak kullanmaya başlayabilirler?

Bebekler 9 aylık olduklarında kapaksız bir şekilde bardaktan içmeyi öğrenmeye başlayabilirler. Yaklaşık 12 aylık olduklarında ise iki eliyle bardağı tutmaya başlayabilirler. Etrafa dökülecek şeylere hazır olarak bebeğinize bardak kullanması için bir şans verebilirsiniz.

Yine de bebeğinizin hangi yaşta neler yapabileceği konusunda sorularınız varsa bunu çocuğunuzun doktoru ya da hemşiresi ile konuşmalısınız.

 

Kendi kendine beslenen bir miniğiniz varsa…

Kendi kendine beslenen miniklerin her zaman yemeğini ağzına götürmeyi başaramayacağından bahsetmiştik. Modern ebeveynlere inovasyonlar geliştiren BOON markamız da işte tam olarak bu konuda ebeveynlere pratik bir çözüm sunuyor.

Miniklerin cesaretini kırmadan düşürdükleri tekrar tabağına geri dönsün diye geliştirilen Catch Bowl Kaydırmaz Tabak’ı keşfedin!

 

 

 


Vakumlu tabanı sayesinde bebeğinizin önündeki masaya yapışır ve esnek yapısı sayesinde darbelere karşı dayanıklıdır. Böylelikle bebeğinizin yanlışlıkla tabağı yere düşürmesinden endişelenmenize gerek kalmaz. BPA, PVC ya da Fatalat içermeyen bu ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Boon – Catch Bowl Kaydırmaz Tabak için aşağıdaki linke tıkla: https://www.adoreoyuncak.com/urun/catch-bowl-kaydirmaz-tabak

 

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Kaynakça:

https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/growth/when-do-toddlers-start-self-feeding/

https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/mealtime/fingers-spoons-forks-cups.html#:~:text=After%20children%20are%20about%2012,spoons%2C%20forks%2C%20and%20cups.


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.