DUYUSAL OYUN VE ÖNEMİ

02-09-2022 10:35
DUYUSAL OYUN VE ÖNEMİ
DUYUSAL OYUN VE ÖNEMİ

Oyun, çocukların bebeklikten itibaren hayatlarının önemli bir parçasıdır. Sadece eğlenceden çok daha fazlası olan oyun, birden fazla şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda size duyusal oyun dediğimiz bir oyun biçiminden ve faydalarından bahsedeceğiz.

Duyusal Oyun Nedir?

Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir.
 
Duyusal Oyunun Faydaları
 
1.Duyusal Oyun ve Beyin Gelişimi

Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar. Çünkü duyusal uyarımlar, duyusal entegrasyonun ve bilişsel gelişimin esaslarındandır. 
İnsan beyni trilyonlarca beyin hücresinden ve sinir bağlantılarından yani sinapslardan oluşmaktadır. Duyusal aktivite, duyularla ilgili sinapsları ve beyindeki fonksiyonları güçlendirebilir.
Duyusal oyun, özellikle Duyu Bütünleme Bozukluğu (SPD) gibi problemlere sahip çocuklar için oldukça önemlidir. Bu tarz problemlere sahip çocuklar oyun aktivitelerine katılmakta zorluk çekebilirler.
 
2.Dil Gelişimi
 
Yeni dokuları, renkleri ve şekilleri öğrenen çocuklar, edindikleri deneyimler ve duyuları arasında bağlantı kurar. Bu da deneyimlerine uyan kelimeleri hatırlamalarına yardımcı olur.
 
3.İnce ve Kaba Motor Becerileri
 
Duyusal oyun, çocukların hem ince hem kaba motor becerilerini geliştirmesini destekler. Çocuklar, inşa etme, boşaltma, karıştırma gibi dokunsal oyunlar ile motor becerilerini geliştirir hareketlerinin koordinasyonunu sağlamayı öğrenir.
 
4.Sosyal Etkileşim
 
Tüm çocukların ilgisini çeken ve dâhil olabileceği bir oyun türü olan duyusal oyun sayesinde çocuklar birlikte oynayabilir, beraber problemleri çözmeye uğraşabilir. Böylece hem sosyal becerilerini geliştirirler hem de başkalarıyla nasıl oynayacaklarını öğrenebilirler.
 
5.Sakinleştirici Etki
 
Duyusal oyun, çocukların sakinleşmesine ve uyarılma seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Suzanne Messer’a göre durgun çocukları harekete geçirmek için bir araç olarak kullanılabilir. Öte yandan aşırı hareketli ya da dikkat etmekte zorlanan çocuklara da yardım edebilir.
 
6.Eğlence
 
Duyusal oyunlar sadece eğitsel değerleriyle değil aynı zamanda çocukların keyifli bir vakit geçirmesi için de öne çıkan bir araçtır!

Duyusal Oyuncaklar Nelerdir?
 
Çocuğunuz doğduğu andan itibaren duyusal oyun için hazırdır! Peki, çocuğunuzun hangi duyusunu nasıl bir duyusal oyun ile destekleyebileceğinizi biliyor musunuz?
Görme: Bebeğinizin görme duyusunu canlı renklere, güçlü kontrastlara ve desenlere sahip oyuncaklarla harekete geçirebilirsiniz. Özellikle daha küçük bebeklerde siyah beyaz detaylara sahip oyuncaklar tercih etmelisiniz.
Dokunma: Giydiğimiz kıyafetlerden yediğimiz yemeklere kadar etrafımızdaki her şeyin farklı bir hissiyatı var: Kimisi sert ya da yumuşak, kimisi gıcır gıcır, kimisi pürüzlü ve çok daha fazlası… Çocuğunuzun dokunma duyusuna farklı kumaşlara, farklı dokulara ve yüzeylere sahip oyuncaklar seçerek destek olabilirsiniz.
Duyma: Sesleri ayırt etmelerine yardımcı olmak ve işitsel gelişimlerini desteklemek için çıngırak, zil ya da sakin çan sesleri çıkaran oyuncaklar tercih edebilirsiniz.
Denge ve Hareket: Elimizi sallarken ya da yürürken genellikle elimize ayağımıza bakmamız gerekmez. Vücudumuzda neyin nerede olduğunu bilir ve hissederiz. Çocuğunuzda ise denge ve motor becerilerini geliştirebilecek oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Üst üste dizme oyunları, denge tahtaları, basit el göz koordinasyonunu destekleyecek oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Adore Oyuncak Ne Öneriyor?
 
Biz Adore Oyuncak olarak duyusal oyun konusunda uzmanlaşmış iki farklı oyuncak markamızı öneriyoruz: Lamaze ve Fat Brain Toys.
Yeni doğan bebeklerin duyusal gelişimleri için özel olarak tasarlanmış Lamaze marka oyuncaklar, özellikle bebeklerin görme ve dokunma duyularını harekete geçirmek üzere farklı kumaşlara, kontrastlara ve renklere sahip oyuncaklarıyla karşımıza çıkıyor.

 


Fat Brain Toys ise dokunsal oyunun yanı sıra işitsel, denge, motor becerilerini geliştiren ve neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğreten oyuncakları ile özgün oyunlar tasarlıyor, çocukları öğrenmeye teşvik ediyor.

 


Siz de duyusal oyuncaklar ile çocuklarınızın eğlenirken gelişebilecekleri bir deneyim sağlayın.

Lamaze oyuncaklarını keşfetmek için aşağıdaki linke tıkla:


Fat Brain Toys oyuncaklarını keşfetmek için aşağıdaki linke tıkla:



Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Kaynakça:

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.