KARDEŞ REKABETİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İPUÇLARI

11-09-2023 11:42
KARDEŞ REKABETİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İPUÇLARI

KARDEŞ REKABETİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İPUÇLARI

Çocuklarınız yine birbirleriyle kavga mı ediyor? Sürekli onları ayırmaktan ve uzlaştırmaktan bıkmış olabilirsiniz. Üstelik kardeşlerin birbirlerini sevmelerini ve geçinmelerini hayal etmek çok doğal bir istek! Bu yazımızda kardeşler arası ortaya çıkan rekabeti azaltabilmek için birkaç ipucu bir araya getirdik.

Öncelikle rekabet derken neden bahsettiğimizi biraz açalım. Kardeş rekabeti derken daha çok kardeşlerin sürekli bir şekilde birbirleriyle yarışmasından ve belki de kin ya da düşmanlık besleyen davranışlar sergilemesinden bahsediyoruz.

Daha çok yaşları birbirine yakın kardeşlerde ortaya çıksa da yaş farkı yüksek kardeşlerde de kardeş rekabeti gözlemlemek mümkün.

Peki kardeş rekabetinin arkasında ne yatıyor? Çocuklarınız gerçekten hangi oyuncak daha iyi ya da hangisinin içeceği daha fazla diye mi kavga ediyor? Yoksa aslında başka bir sebepten mi kavga ediyorlar? Genellikle çoğu kavganın ardındaki sebep kardeşlerin doğdukları sıra ve aile içi dinamikler oluyor.

Örneğin, ilk doğan çocuğunuz tüm ilgiye ve beğeniye sahip olmaya alışmışken sonradan gelen bir kardeş ile bir anda ilginiz için yarışma ihtiyacı hissedebilir. Üstelik bunun için davranışlarınızda büyük değişiklikler gerçekleşmiş olması da şart değil: Konuşmanızdaki veya kardeşine olan davranışlarınızdaki en ufak değişiklikleri kendi hayatlarına ve rahatlarına karşı bir tehdit olarak algılayabilirler.

Kardeşler arası rekabeti önlemek her zaman pek mümkün olmasa da sorun haline gelmesini önleyebilmek adına işte bazı ipuçları:

·Sakin kalın ve çocuklarınızın davranışlarını kontrol edin. Davranışlarını gözlemleyin ve kavga başlamadan ya da şiddetlenmeden müdahale edin. Sakinliğinizi korumanız da çocuklarınızın aynı şeyi yapabilmeleri için bir örnek olacaktır.

·Çocuklarınızı birbirleriyle kıyaslamaktan kaçının.Birbirleriyle kıyaslamak ve rekabet oluşturabilecek durumlar yaratmak yerine iş birliği yapabilecekleri fırsatlar sağlayın. Birlikte oynamaya teşvik edin. Kendi farklı ilgi alanlarını keşfetmeleri ve sizinle zaman geçirebilmeleri için imkân sağlayın.

·Rol modeli olun. Sorunlarınızı nasıl çözdüğünüze dair örnek davranışlar sergileyin. Paylaşabilmeyi ve hatalı olduğunuzda özür dileyebildiğinizi onlara gösterin. Eğer ebeveynlerinin, girdikleri tartışmaları yanlış bir şekilde çözmeye çalıştıklarını görürlerse onlar da kendi ilişkilerinde benzer şekilde yapıcı olmayan yollar seçebilirler. Dolayısıyla bağrışmalı kavgalar gibi kötü örnek olabilecek davranışlardan uzak durmalısınız.

·Çocuklarınızın özelliklerini genellemekten kaçının.Karakterlerini "yaramaz olan”, "sportif olan” veya "akıllı olan” gibi isimlendirmektense bireysel başarıları ve iyi huyları dile getirin. Çünkü bu tarz isimlendirmeler diğer çocuğun, bahsedilen kardeşi kadar zeki olmadığını düşünmesine ya da beceriksiz hissetmesine sebep olabilir. Bu şekilde farklılıkları etiketlendirmek, daha fazla düşmanlık ve kin beslenmesine sebep olabilir.

·Bağ kurabilecekleri eğlenceli aile zamanları planlayın. Beraber mutlu anılar yaratabilmek, kardeşler arası bağı güçlendirebilmek için zaman yaratın. Örneğin, kutu oyunu gecesi gibi aktiviteler düzenleyebilirsiniz.

·Özel olarak konuşun. Eğer bir kavga sonrası miniklerinizden biriyle konuşmanız ve öğüt vermeniz gerekiyorsa bunu herkesin içinde değil özel olarak kendisiyle konuşun. Kardeşlerinin önünde onu azarlamak utanmalarına ve daha da sinirlenmelerine sebep olabilir.

·Onları dinleyin ve sorunlarına kulak verin.Her zaman sorunları çözemeyebilirsiniz ancak birinin kendini dinlediğini bilmek de oldukça önemlidir.

 

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Kaynakça:

https://health.clevelandclinic.org/sibling-rivalry/

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.