NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİNİ ÖĞRETEN OYUNCAKLARIN ÖNEMİ

20-12-2022 16:31
NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİNİ ÖĞRETEN OYUNCAKLARIN ÖNEMİ

Neden-sonuç ilişkisi kurmak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Yaptığımız ve etrafımızda gerçekleşen her şeyin sonuçları var ve ister bilinçli ister farkında olmadan olsun aklımızda sürekli neden sonuç ilişkileri kuruyoruz. Peki, çocuklar bunu ne zaman öğrenmeye başlıyor? Neden-sonuç ilişkisini öğreten ve becerisini geliştiren oyuncaklar neler? Bu beceriyi öğrenmeleri neden önemli? Yazımızda bu sorularınıza cevap verebilmeyi umuyoruz.

Bebekler neden-sonuç ilişkisi kurabilir mi?
Neden-sonuç ilişkisi kurmak bebeklerin kendi eylemlerini, sonuçların nedeniyle ilişkilendirdiği içgüdüsel bir süreçtir. Bebekler, neden-sonuç ilişkisini 6 ila 8. aylar arasında keşfetmeye ve eylemlerinin belli sonuçları olabileceğini kavramaya başlarlar.
 
Neden-sonuç ilişkisi kurmak nasıl öğrenilir?
Bebekler daha çok erken bir dönemde çeşitli yollarla bu kavramı anlamaya başlarlar. Bunlarla kısıtlı olmamakla birlikte neden-sonuç ilişkisi kurmayı şu şekilde öğrenebilirler:
Sözlü talimatlarla
Hikâyeler ve oyunlar aracılığı ile yapılan anlatımlarla
Neden-sonuç ilişkisinde bulunan insanları gözlemleyerek
Neden-sonuç ilişkisine sahip davranışlar sergileyen kişilerle etkileşim kurarak
Etki-tepki özelliğine sahip oyuncaklarla oynayarak
Neden-sonuç ilişkisini öğreten oyuncaklar nelerdir?
"Aksiyon-Reaksiyon” veya "Etki-tepki” oyuncağı da denen bu oyuncaklar, çocukların yaptıkları bir eylemin sonucunda dinamik bir reaksiyon aldıkları oyuncaklardır. Bu tepki ışık, ses, müzik ya da hareket gibi herhangi bir şey olabilir. Oyuncağa bağlı olarak "sonuç” kendini tekrar eden ya da rastgele şekilde gerçekleşebilir.
Neden-sonuç ilişkisini öğreten oyuncakların bebek ve çocuk gelişimindeki rolü nedir?
Bebeklerin kendi eylemleri ile bunun sonucunda oluşan tepki/olaylar arasında ilişki kurmalarına yardımcı olur.
Dil gelişimi: Aksiyon-reaksiyon oyuncakları, çocuklara bulundukları ortamda nasıl etki sağlayabileceklerini gösterir ve bu keşif aslında dil gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. Dil gelişimi açısından, bebeklerin hayatta bir değişikliğe sebep olmak adına bir aksiyon alabileceklerini anlamaları gerekmektedir. İletişimin temelinde de aslında bu neden-sonuç ilişkisi yatmaktadır. Örneğin aç olduklarını söylemeleri önlerine yemek getirilmesi gibi bir "sonuca” yol açar. Bu sebepten ötürü, konuşma terapilerinde de bu tarz oyuncakların kullanıldığını görebilirsiniz.
İnce motor becerileri: Neden-sonuç ilişkisini öğreten oyuncaklar çoğunlukla küçük düğmelere ve tuşlara basmalarını gerektirdiği için miniklerin ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Neden-sonuç ilişkisi kurmakla birlikte üç boyutlu yani mekânsal ilişkiler kurmalarına da destek olur.
Neden-sonuç ilişkilerini kavrayabilmeleri ve hatalarının sebeplerini görebilmeleri ileride okul hayatlarında da çocuklara kolaylık sağlayabilir.
Bebekler için hangi aksiyon-reaksiyon oyuncaklarını öneriyorsunuz?
Adore Oyuncak bünyemizdeki bebek markaları ve neden-sonuç ilişkisi kurmayı destekleyen oyuncakları ile ebeveynlere bir sürü eğlenceli seçenek sunuyoruz. Ancak sizler için favorilerimizden birkaçından bahsetmemiz gerekirse:
Yenidoğanlar: Yeni doğan bebekler için tasarlanmış Lamaze marka Uçan Ejderha, taşıma halkası çekildiğinde kanatlarını çırpmaya başlar! Neden-sonuç ilişkisi kurmayı desteklemenin yanı sıra bebeklerin görme ve dokunma duyularını harekete geçirmek üzere farklı kumaşlara, kontrastlara ve renklere sahip Uçan Ejderha bebeğiniz için harika bir seçim!

 
 
+10 ay: Yaramaz UFO’nun kafasına basıldığında oyuncak dönmeye başlar ve sevimli uzaylı üzerindeki şekilleri fırlatır! Daha sonra parçalar, renk ve şekillerine göre oyuncağa geri yerleştirilir. Çocuklara hem renk ve şekil eşleştirme hem de bir aksiyon-reaksiyon oyunu sunar.
 
 
 
+12 ay: Dönen Renkli Çarklar’ın iki yönlü düşüş özelliği ile minikler, yer çekimini ve basit mühendislik becerilerini öğrenmeye başlıyor! Hem ince ve kaba motor becerilerini geliştirir hem de çocuklara neden-sonuç ilişkisi kurmalarında destek olur.

 

+18 ay: Bu kategoride iki farklı aksiyon-reaksiyon oyuncağı favorimiz bulunuyor. İlki John Deere lisanslı Traktör Johnny ve Sayılar adlı bir şekil eşleştirme ve neden-sonuç oyuncağı! Şekillerine göre parçalar yerleştirilirken miniğinize basit sayıları öğretmenizde yardımcı olur. Miniğiniz, Traktör Johnny’i sürdüğünde bir anda parçaların fırladığına şahit olur!
 
 

Artık yürümeyi öğrenmiş olan çocuklara hem güzel bir fiziksel aktivite hem de inanılmaz eğlenceli bir aksiyon-reaksiyon oyuncağı ise TOMY Toomies’den Yakala Fırlat! Yakala Fırlat’ın düğmelerine basıldığında içindeki toplar fırlar ve çocuklar oyuncakla birlikte topların üzerine koştuğunda toplar mekanizmanın içinde geri toplanır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.