Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Olur?

20-03-2023 14:18
Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Olur?

BEBEKLERİN NE KADAR UYKUYA İHTİYACI OLUR?

Bebekler büyüdükçe uyku düzenleri de farklılaşır. Peki, genellikle bebekler ne kadar uyur? Bebeğiniz olması gerekenden az ya da fazla uyuyor olabilir mi? Bu yazımızda bu soruları yanıtlamaya çalışacağız. Yine de her bebeğin uyku düzeninin birbirinden farklı olabileceğini, her bebeğin duruma göre daha az ya da daha fazla uykuya ihtiyacı olabileceğini unutmayalım.

 

Bebeklerin ne kadar uykuya ihtiyacı olur?

Bebeğinizin ihtiyacı olan uykuyu belirlemekte kaç aylık olduğunun yanı sıra başka bir sürü önemli faktör daha bulunur. Yine de yaşa göre bir genelleme yapılması gerekirse:

·0-3. Aylarda: Bebekler ilk üç ay genellikle günde 14 ile 17 saat arasında uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu uykunun yaklaşık sekiz ile on iki saati genellikle gece vakitlerinde olsa da bu da bebekten bebeğe değişebilir. 2 ile 4 saatte bir ise mama, alt değişimi ya da yatıştırılmak için uyanabilirler.

·4-6. Aylarda: Dördüncü ve altıncı aylarda ise bebekler yaklaşık 12 ile 16 saat uyurlar. Büyüdükçe, yavaş yavaş gündüze kıyasla geceleri daha fazla uyumaya başlarlar. Böylelikle sizin uyku düzeninize yaklaşırlar.

·7-11. Aylarda: Toplam uyku saati değişmese de gece uyudukları süre 10 ile 12 saate kadar uzayabilir.

Yaş dışında başka önemli faktörler olduğundan bahsetmiştik. Bebeğinizi nasıl beslediğinizden tutun prematüre doğuma kadar çeşitli faktörler de bebeğinizin uyku düzeninde etki gösterecektir. Örneğin, bebek mamasını sindirmek daha uzun sürdüğünden biberon ile beslenen bebekler, emzirilen bebeklere kıyasla geceleri uyanmaya daha az meyillidir. Böylelikle daha uzun süreler uyuyor olabilirler. Ancak yine de emzirilen bebeklerle toplamda hemen hemen aynı süre uykuya denk geldiğini not düşelim.

Prematüre bebekler ise ne kadar erken doğduklarına bağlı olarak günde 22 saate kadar uyuyor olabilirler. Ancak beslenmek için daha sık uyanabilirler.

 

Bebeğim ihtiyacı olandan daha fazla uyuyor olabilir mi?

Bebeklerin uyuması gerekenden daha fazla uyuyor olması mümkün. Ancak bu özellikle erken dönemde pek tavsiye edilen bir durum değil. Örneğin, bir aylık bebeklerin gün içerisinde 8 ile 12 defa beslenmeleri gerekmektedir. Eğer yeni doğan bebeğiniz "tüm gün” ya da üst limit olan 17 saatten fazla uyuyorsa ihtiyacı olan besinleri alamıyor olabilir.

Bebeğiniz ilk haftalarda dört saatten fazla uyuyorsa onu nazikçe uyandırmanız gerekebilir. Eğer günde en az 8 defa beslenmek için uyanamıyorsa doktorunuzu aramanız faydalı olabilir.

Bebeğim ihtiyacı olandan daha az uyuyor olabilir mi?

Eğer bebeğiniz, yaşına göre günlük ihtiyacı olandan daha az uyuyor ve sürekli huysuzluk, geceleri uykuya dalmakta güçlük, uzun süre uyumak yerine kısa kısa şekerlemeler yapmak gibi yorgunluk belirtileri gösteriyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Kaynakça:

https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/how-much-sleep-do-babies-need/

 


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.