İnce ve Kaba Motor Becerisi Nedir?

04-05-2023 09:42
İnce ve Kaba Motor Becerisi Nedir?

İNCE VE KABA MOTOR BECERİSİ NEDİR?

Bebek ve çocuk gelişimiyle ilgili şeyler okurken ve hatta satın alırken sürekli karşınıza "motor becerileri” ile ilgili söylemler çıkıyor olabilir. Peki, motor becerisi nedir? Bazen "ince motor becerisi” bazen de "kaba motor becerisi” olarak bahsedilen bu beceriler günlük hayatımızda nasıl bir yere sahip?

 

Motor becerisi nedir?

Küçük ve büyük kas gruplarımızı kullanarak hareket ederiz ve daha bebekken hareket becerilerimizi geliştirmeye başlarız. Bebeklerin kaslarını kullanarak gerçekleştirdiği hareketlere ise motor becerisi diyoruz. Motor becerilerimizi geliştirdikçe koordinasyonumuz güçlenir, dünyayı daha çok keşfetmeye başlar daha bağımsız hale geliriz.

 

İnce motor becerisi nedir?

İnce motor becerileri, ellerimizdeki ve bileklerimizdeki küçük kas gruplarını kullanarak yapabildiğimiz hareketlerdir. İnce motor becerileri beyin ve kaslar arasında koordine bir çaba gerektirse de çoğumuza çok doğal ve kolay gelen bu hareketleri yapmak için genellikle üzerinde düşünmemize gerek kalmaz.

İnce motor becerileri tutmak, yakalamak ve kavramak gibi hareketler yapabilmek için küçük kas gruplarını çalıştırır. İnce motor becerilerine kalem tutmak, önümüzü düğmelemek ve hatta ipliği iğneden geçirmek gibi örnekler verebiliriz. Bu becerilerin daha sonra yazı yazmayı öğrenirken de çocuğunuza yardımcı olacağını unutmamak gerek.

İnce motor becerileri de bebeklik döneminde gelişmeye başlar ve büyüdükçe gelişmeye devam eder. Dolayısıyla yetişkinler için çok basit görünen bazı şeyler bebeğinize ya da küçük çocuğunuza henüz çok da kolay gelmeyebilir.

Örneğin, 2-3 yaşında kapı kolunu çevirmeyi öğrenirken ayakkabılarını kendi kendine bağlaması için biraz daha büyümesi gerekebilir.

 

Kaba motor becerisi nedir?

Kaba motor becerileri ise kol, bacak ayak ve hatta tüm vücudumuzda bulunan daha büyük kas gruplarımızla yaptığımız hareketlerdir. Emeklemek, koşmak, zıplamak veya bir şeyler fırlatmak gibi hareketleri örnek verebiliriz.

Tabii doğal olarak özgürlüğün tadını yeni yeni alan miniğinizin kaba motor becerilerini geliştirdikçe pek de yerinde durmak istemediğini fark edebilirsiniz.

Kaba motor becerileri de ince motor becerileri gibi daha bebeklik döneminde gelişmeye başlar. 2 aylıkken bile kollarını ve bacaklarını etrafa savurup salladıklarını görebiliriz.

 

Motor becerilerini geliştirmek için…

Bebeğinizin ince motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak istiyorsanız ona biraz zorlanacağı bir oyuncak verebilirsiniz. Malum çoğu konuda olduğu gibi becerilerimizi kullandıkça ve zorlandıkça geliştiririz.

Kaba motor becerileri için ise çocuğunuza güvenli bir şekilde kendi sınırlarını öğrenebileceği ve kullanabileceği bir ortam sunabilirsiniz. Fiziksel sınırlarını test eden ve öğrenen çocuklar bu dönemde ne kadar hızlı koşabildiklerini, ne kadar yükseğe zıplayabildiklerini görmek isteyebilirler. Dolayısıyla düşüp etrafa çarpmalarına karşı hazırlıklı olmalısınız.

 

İnce motor becerilerini destekleyecek oyuncaklardan ne öneriyoruz?

Adore Oyuncak olarak bebek markalarımızdan TOMY Toomies’in Parlak Renkli Saklambaçlı Yumurtalar oyuncağını 6-36 aylık çocuklar için rahatlıkla öneriyoruz. Hem şekil hem renk eşleştirme yoluyla minik eller iş başına!


 

Kaba motor becerilerini destekleyecek oyuncaklardan ne öneriyoruz?

18 ay ve üzeri çocuklar için onu yürümeye ve koşmaya teşvik edecek bir oyuncak olan Yakala Fırlat’ı önerebiliriz.


 

Aynı zamanda bir aksiyon-reaksiyon oyuncağı olan Yakala Fırlat’ın düğmelerine basıldığında içindeki toplar fırlar ve çocuklar oyuncakla birlikte topların üzerine koştuğunda toplar mekanizmanın içinde geri toplanır.

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Kaynakça:

https://www.babycentre.co.uk/x6562/whats-the-difference-between-fine-motor-and-gross-motor-skills#:~:text=In%20any%20area%20of%20your,toy%20from%20hand%20to%20hand

https://www.understood.org/en/articles/all-about-fine-motor-skills

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/toddler-development-motor-skills



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.